Skip links

EEN WERELDKLASSE REVALIDATIEPROGRAMMA IN NEDERLAND

We baseren ons ambulante behandelprogramma voor verslaving in Amsterdam met een wetenschappelijke en medische aanpak. Door het combineren van de meest recente kennis uit onderzoek naar drugs- en alcoholverslaving met het Minnesota Alternatieve Model, helpen we onze cliënten om hun leven opnieuw op te bouwen en weer in contact te komen met hun dierbaren.

NEEM CONTACT OP

Als toonaangevend rehabcentrum staan ​​we klaar om mensen te ondersteunen die worstelen met verslaving. Hoe kunnen we u helpen?

  ONZE BEHANDELMETHODE

  We bieden een compleet programma voor patiënten in Nederland dat, indien nodig, online kan worden gevolgd.

  Onze behandeling voor verslaving richt zich op zowel problemen met middelenmisbruik, geestelijke gezondheid als trauma. We helpen cliënten begrijpen hoe hun persoonlijke ervaringen van invloed zijn op hun keuzes en gedrag. Verslaving wordt vaak in verband gebracht met onderliggend trauma, meestal geïdentificeerd in de eerste weken van behandeling. We hebben een tweede fase in de behandeling vormgegeven dat zich richt op het behandelen van dit trauma.

  Onderscheidende behandeling bij Harmony SGGZ

  Het is de voortdurende missie van Harmony SGGZ om hoogwaardige zorg te bieden aan mensen die te maken hebben met verslaving en psychische stoornissen. Onze nazorg speelt een cruciale rol bij het bevorderen van herstel en het bieden van continue ondersteuning aan patiënten die de overgang maken van klinische behandelingen. In deze brochure benadrukken we de bijzonderheden van onze nazorg, met een specifieke focus op het aanbod op onze centrale locatie in Amsterdam.

  Ambulante zorg bij Harmony SGGZ

  Bij Harmony SGGZ biedt ons ambulante programma voor behandeling van verslaving cruciale ondersteuning en behandeling voor personen die worstelen met stoornissen in het gebruik van middelen. Dit programma biedt een flexibele benadering, waardoor deelnemers therapie en ondersteuning kunnen ontvangen terwijl ze hun dagelijkse routines en verantwoordelijkheden behouden. Door een combinatie van counseling, groepstherapie sessies, educatieve workshops en medicatie toezicht streven wij met dit ambulante programma ernaar om de onderliggende oorzaken van verslaving aan te pakken en individuen uit te rusten met copingmechanismen en vaardigheden om het dagelijkse leven aan te kunnen – essentieel voor langdurig herstel. Bovendien bieden wij met ons ambulante programma een continuüm van zorg, waarbij individuen toegang hebben tot voortdurende ondersteuning, zelfs nadat ze de initiële fase van behandeling hebben afgerond. Door een ondersteunende omgeving te bevorderen en individuen in staat te stellen de regie te nemen over hun hersteltraject, speelt ons ambulante programma een cruciale rol in het helpen van individuen om nuchterheid te bereiken en de controle over hun leven terug te krijgen.

  Nazorg bij Harmony SGGZ

  Integratie van groeps- en individuele therapie. Een uniek aspect van onze nazorg is de integratie van zowel groepstherapie als individuele therapie. Twee dagen per week kunnen patiënten deelnemen aan gestructureerde groepssessies onder leiding van ervaren therapeuten, waar ze ervaringen kunnen delen, steun kunnen vinden bij lotgenoten en kunnen werken aan specifieke hersteldoelen. Daarnaast bieden we op maat gemaakte individuele therapieën, waarbij we de unieke behoeften van elke patiënt erkennen en werken aan persoonlijke groei.

  Centrale locatie in Amsterdam

  Onze locatie in het levendige centrum van Amsterdam biedt een stimulerende omgeving die bijdraagt aan het herstelproces. Het stelt patiënten in staat om deel uit te maken van een gemeenschap terwijl ze de nodige privacy behouden. De toegankelijkheid van onze locatie bevordert de betrokkenheid van patiënten en verbetert de kansen op een succesvolle re-integratie in de samenleving.

  Twee dagen nazorg per week

  We erkennen het belang van consistente nazorg voor een succesvol herstel. Door patiënten de mogelijkheid te bieden om twee dagen per week deel te nemen aan onze nazorgprogramma’s, creëren we een structuur die bijdraagt aan stabiliteit en continue groei. Deze regelmaat versterkt niet alleen de therapeutische relatie, maar biedt ook praktische ondersteuning bij het opbouwen van een gezonde routine buiten de klinische setting.

  Dagbehandeling op de Overige Drie Dagen

  Voor patiënten die behoefte hebben aan intensievere ondersteuning, bieden wij de mogelijkheid om deel te nemen aan onze dagbehandeling gedurende de overige drie dagen. Deze dagbehandeling omvat een gevarieerd programma van therapeutische activiteiten, workshops en individuele sessies. Door deze naadloze verbinding tussen dagbehandeling en nazorg bieden wij een uitgebreid en flexibel behandelprogramma dat tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van elke patiënt.

  Multidisciplinair Team van Experts

  Ons toegewijde team van experts op het gebied van verslaving en psychiatrie heeft hoogwaardige zorg hoog in het vaandel staan. De samenwerking van professionals uit verschillende disciplines, zoals psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers, biedt een holistische benadering van behandeling en nazorg. Dit stelt ons in staat om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van onze patiënten uitgebreid te ondersteunen.

  De nazorg bij Harmony SGGZ wordt gekenmerkt door haar integrale aanpak, centrale locatie in Amsterdam, regelmatige ondersteuning, de optie van dagbehandeling en het multidisciplinaire team. Deze kenmerken dragen bij aan het succesvolle herstel van individuen die de klinische omgeving verlaten. We zijn ervan overtuigd dat ons nazorgprogramma, in combinatie met dagbehandeling, een waardevolle bijdrage levert aan het welzijn van onze patiënten, en we kijken ernaar uit om deze missie voort te zetten.

  Voor verdere vragen of aanvullende informatie, neem contact met ons op.

  ONZE AMBITIE

  Onze drijvende kracht is dat cliënten een gelukkig en gezond leven leiden na het programma en zich altijd een deel van onze familie voelen.

  Therapeuten en cliënten werken samen via ons continue zorgprogramma dat hen verbindt met ondersteuningsgroepen en andere hulpbronnen binnen en buiten Harmony. We hebben een breed scala aan middelen voor cliënten en naasten, en er is een grote gemeenschap van voormalige cliënten die regelmatig samenkomen en elkaar ondersteunen.

  Successverhalen

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Zorgverzekeraars dragen zeker bij aan behandelingen die hun cliënten weer clean kunnen krijgen, dit maakt deel uit van de basisverzekering. De gezondheidsproblemen die zich op de korte en lange termijn kunnen voordoen door het gebruik van middelen kunnen geminimaliseerd worden door zo snel mogelijk aan een verslavingsbehandeling te beginnen.

  Verslavingskliniek voor Dubbele Diagnose

  Harmony SGGZ Clinic is een behandelcentrum voor dubbele diagnose, en patiënten kunnen profiteren van zowel psychiatrische als medische ondersteuning in deze verslavingsbehandeling. Het verblijf van de patiënt bij ons kan naar behoefte worden verlengd, waarbij ook onderliggend trauma, dat vaak de oorzaak van verslaving is, wordt behandeld.

  We nemen het papierwerk bij je uit handen

  Neem contact op met Harmony SGGZ en laat ons vandaag nog contact opnemen met uw zorgverzekeraar en laten we samen de opties voor een behandelprogramma bekijken. Dit is de eerste stap naar een effectieve behandeling voor uzelf of uw dierbare.

  Het succes van een behandeling voor verslaving kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type verslaving, de duur en ernst van de verslaving, de individuele kenmerken van de persoon (zoals motivatie, aanwezigheid van co-morbide aandoeningen, en sociale ondersteuning), en de kwaliteit en type van de behandeling die wordt aangeboden.

  Een aantal belangrijke factoren die de kans op succes bij een behandeling van verslaving kunnen beïnvloeden, zijn:

  • Motivatie van de patiënt: De bereidheid en motivatie van een persoon om te veranderen en deel te nemen aan de behandeling spelen een cruciale rol in het herstelproces.
  • Aangepaste behandeling: Behandelingen die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van de individuele patiënt hebben doorgaans meer succes. Bij Harmony SGGZ is het ons doel om de behandeling op maat te snijden naar jouw behoefte.
  • Geïntegreerde zorg: Behandelingen die niet alleen de verslaving zelf aanpakken, maar ook gerelateerde gezondheidsproblemen (zoals mentale gezondheidsstoornissen) kunnen effectiever zijn. Bij Harmony SGGZ kijken we verder dan je middelengebruik of verslavingsgedrag. We zijn er van overtuigd dat iemand die verslaafd is aan verdoving, ergens aan lijdt dat blijkbaar op een andere manier behandeld moet worden.
  • Langdurige betrokkenheid: Verslaving wordt vaak beschouwd als een chronische ziekte, wat betekent dat langdurige of voortdurende zorg en ondersteuning vaak noodzakelijk zijn voor het behouden van herstel. Bij Harmony SGGZ staan we na je behandeling ook achter je. Wij geloven dat een chronische ziekte langdurige ondersteuning verdient.
  • Sociale steun: Een sterk ondersteuningsnetwerk van vrienden, familie en lotgenoten kan een positieve invloed hebben op herstel. Bij Harmony SGGZ moedigen wij cliënten aan die actief willen deelnemen aan de community van mensen in herstel wanneer ze klaar zijn met onze behandeling.
  • Toegang tot hulpmiddelen: Gemakkelijke toegang tot behandeling en ondersteunende diensten kan de kans op succes vergroten. Bij Harmony SGGZ gaan wij met de tijd mee en is het voor cliënten tegenwoordig ook mogelijk om (delen van) het behandelprogramma digitaal vanuit huis te volgen.

  Succespercentages variëren sterk. Het is belangrijk om te onthouden dat herstel een persoonlijke reis is en dat wat voor de ene persoon werkt, misschien niet voor een ander werkt.

  De verslavingen waar mensen zich mee aanmelden bij een verslavingskliniek hebben met elkaar gemeen dat ze een verdovend effect hebben. Ofwel het middel zelf is verdovend, ofwel het gedrag zorgt voor de toename van lichaamseigen verdovende stoffen (endorphine).

  Onze behandeling gaat ervan uit dat het verdoven geen vrije keuze is. Wij stellen dat er een bepaalde pijn aanwezig is bij iedereen die wij behandelen, een pijn die iemand zelf probeert op te lossen. Daarbij onderscheiden we drie soorten pijn, oftewel trauma: fysiek trauma, hechtingstrauma en emotioneel trauma.

  Het starten van het genezingsproces

  Harmony SGGZ Clinic biedt hen met een middelenverslaving of procesverslaving de kans om op een gezonde manier met het trauma om te gaan, zodat ze niet meer hoeven te verdoven. Met een andere invalshoek het trauma benaderen is vaak de eerste stap. Hulp van een ervaren professionele therapeut kan helpen om deze eerste stap te zetten.

  Onze benadering is vanuit begrip en compassie. Wij hebben veel cliënten mogen helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken, zelfs sommige collega’s zijn zelf in herstel van verslaving. We geloven dat persoonlijke behandeling die op maat gemaakt is en aansluit op jouw behoefte, vanuit wat jij als persoon hebt meegemaakt, het beste werkt. Neem contact op om ons te vertellen waar jij of jouw geliefde tegenaan loopt en om te horen van ons wat wij voor jou kunnen betekenen.

  Letterlijk betekent een dubbele diagnose dat een patiënt meer dan één ziekte heeft die tegelijkertijd wordt behandeld. Een persoon die lijdt aan drugsverslaving worstelt vaak ook met problemen als een angststoornis of depressie. Ook kan het voorkomen dat er een lichamelijke ziekte is naast de verslaving. In veel gevallen hebben de ziekten met elkaar te maken en werkt herstel alleen als beide ziekten tegelijk worden aangepakt.

  Een voorbeeld kan zijn dat iemand een angststoornis heeft ontwikkeld. Deze persoon merkt dat hij hier tijdelijk minder last van heeft als hij onder invloed is van alcohol, en na enige tijd is hij elke dag alcohol aan het misbruiken. Herstel zal onwaarschijnlijk zijn als de verslaving niet wordt behandeld, evenals wanneer de angststoornis niet wordt behandeld.

  Het vinden van een behandelcentrum dat zich specialiseert in het behandelen van dubbele diagnose om de patiënt te helpen, kan het verschil maken.

  Behandeling van Dubbele Diagnose

  De eerste stap bij de behandeling bij dubbele diagnose is het doorlopen van een detox programma. Van daaruit kan de echte behandeling beginnen in de vorm van groepssessies en individuele therapie. Bij Harmony SGGZ is de inhoud van behandeling afgestemd op de aanbevelingen op uit wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd geloven we in een holistische benadering, waarbij we ook kijken naar facetten als het sociale netwerk, lichamelijke gezondheid en voedingspatronen. Hierbij richten wij ons niet alleen op de verslaving, maar op alle stoornissen of ziekten die zich voordoen. Daarmee voorkomen wij dat onze cliënten na de verslavingsbehandeling nog naar een andere instelling hoeven voor de overige diagnosen.

  Succes bij Dubbele Diagnose

  Patiënten met een dubbele diagnose zijn moeilijk te behandelen omdat het ingewikkelder kan zijn een patroon te vinden in de symptomen. Als daarom de behandeling zich minder goed kan richten op het probleem, vergroot dit de kans op terugval in de toekomst. Daarom is het aan te raden te kiezen voor een instelling met expliciete ervaring en expertise op het gebied van dubbele diagnose. Als je denkt dat wij het juiste behandelcentrum zijn voor jou, neem dan vrijblijvend contact op.

  Dat betekent niet per definitie dat je geen probleem hebt. Volgens onderzoek is er een dunne scheidslijn tussen gewoonte en verslaving, gebaseerd op factoren zoals de tijd die wordt besteed aan aanverwant gedrag (denk aan: fantaseren over gebruik, voorbereiden op gebruik, middel halen etc.), chemische reacties in de hersenen en of je ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer je stopt. Over het algemeen zijn er twee soorten gebruikers binnen verslaving die een middel misbruiken:

  •     De “regelmatige gebruiker” die regelmatig het middel nodig heeft.
  •     De “binge-gebruiker” die slechts af en toe heftig gebruikt en tussendoor niet tot weinig gebruikt.

  Elke gewoonte, van sporten tot overmatig drinken tot het eten van een specifiek soort voedsel, begint met iets dat bekend staat als de “habit loop”. Dit begint met een bepaalde trigger die leidt tot een handeling, en wanneer de handeling wordt herhaald, wordt het een gewoonte. Deze gewoonte creëert een gevoel van beloning in de hersenen. Verslaving treedt echter op wanneer je niet meer kunt functioneren zonder deze stof of activiteit.

  Als je het gevoel hebt dat je gewoonte een verslaving is geworden, is er hoop. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld 21 dagen duurt om een ​​gewoonte te doorbreken. In onze behandeling ondersteunen wij onze cliënten deze periode door te komen, zo nodig met een klinische detox. Na het ontgiften beginnen we met therapie, waarbij het doel is om de oorzaak van het verdoven zo goed mogelijk te adresseren. Zo kunnen we eraan werken dat onze cliënten geen reden meer zien om opnieuw te beginnen na behandeling.

  Het zal invloed beginnen te hebben op je werk, je relaties en je leven. Verslavingen maskeren gezondheidsproblemen zoals neerslachtigheid. In een later stadium kunnen symptomen  als stemmingsstoornissen (depressie), angst, paranoia en zelfs hallucinaties optreden.

  Altijd kiezen voor dat roesje of dat ‘fijne’ gevoel kan suggereren dat je iets uit de weg aan het gaan bent of voor jezelf aan het verbergen bent. Stoppen met dit gedrag kan je in staat stellen te zien wat er moet gebeuren. Als je bezorgd bent, stel jezelf dan deze vragen:

  •     Denk je aan [jouw verslavende activiteit] als je iets anders aan het doen bent en kijk je ernaar uit?
  •     Voel je dat je elke keer meer van [jouw verslavende activiteit] nodig hebt om hetzelfde plezier te ervaren?
  •     Heb je pogingen gedaan om te minderen met [jouw verslavende activiteit]?
  •     Doe je [jouw verslavende activiteit] langer dan de bedoeling was?
  •     Heb je [jouw verslavende activiteit] boven belangrijkere dingen in het leven geplaatst, zoals relaties of werk?
  •     Heb je gelogen tegen anderen over je gedrag bij [jouw verslavende activiteit]?
  •     Gebruik je [jouw verslavende activiteit] als een manier om te ontsnappen aan problemen of als een manier om gevoelens van schuld, angst of depressie te vermijden?

  Als je op sommige van deze vragen ‘ja’ antwoordt, stop dan een maand met [jouw verslavende activiteit]. Als dat te moeilijk is, heb je een probleem en heb je mogelijk ondersteuning nodig.

  Mocht je twijfels hebben over een dierbare en graag meer informatie ontvangen van ons over verslaving, neem dan vrijblijvend contact op. Voor naasten bieden wij informatiebijeenkomsten over verslaving waar je gratis aan kan deelnemen.

  Bij de behandeling van verslavingen in Nederland kan men kiezen tussen een ambulant traject of een klinisch traject, afhankelijk van de ernst van de verslaving, persoonlijke situatie en voorkeuren.

  Ambulant traject: Bij een ambulant traject worden cliënten behandeld zonder dat zij opgenomen worden. Cliënten wonen thuis en kunnen digitaal hun behandeling volgen of bezoeken op afspraak de behandellocatie voor gesprekken met een behandelaar en nemen deel aan groepstherapie. Dit traject is flexibel en stelt de cliënt in staat om het dagelijks leven, zoals werk of studie, voort te zetten. Dit traject is geschikt voor mensen waarvan de verslaving nog beheersbaar is en die hun dagelijkse activiteiten willen blijven uitvoeren​​​​.

  Klinisch traject: Klinische behandeling betekent opname in een gespecialiseerde instelling, waarbij cliënten deelnemen aan een intensief behandelprogramma dat kan variëren. Cliënten verblijven in de kliniek gedurende de behandelperiode. Dit traject is vooral geschikt voor mensen met een ernstige verslaving, waarbij detoxificatie onder medische begeleiding vaak een eerste stap is. Na de klinische behandeling volgt een nazorgtraject om terugval te voorkomen, wat kan inhouden dat men overgaat naar een ambulant of deeltijd traject​​. Dit traject is erg geschikt voor mensen die het nodig hebben een periode vrij van prikkels uit hun eigen leven.

  De keuze tussen een ambulant of klinisch traject hangt af van diverse factoren, waaronder de ernst van de verslaving, persoonlijke omstandigheden, en de aanwezigheid van een ondersteunend netwerk. Beide trajecten hebben als doel de cliënt te ondersteunen naar herstel en het voorkomen van terugval, waarbij de behandeling op maat wordt aangeboden gebaseerd op individuele behoeften.

  Voor het aanbod dat wij bij Harmony SGGZ aanbieden, kijk op onze pagina over het behandelaanbod of neem direct contact op met ons voor persoonlijke advies.

  Enkele waardevolle vragen om aan jezelf te stellen bij het kiezen van een verslavingsbehandeling of verslavingskliniek:

  • Hebben ze een bewezen staat van dienst (hoeveel jaar helpen ze met succes mensen te herstellen van verslaving)?
  • Is het behandelteam deskundig, ervaren en hebben zij de juiste instelling om je te begeleiden op weg naar herstel?
  • Hebben ze een medische detox afdeling (met name voor alcohol- en drugsverslaving)?
  • Hanteren ze een holistische benadering van verslaving, houden ze rekening met jouw persoonlijke situatie met betrekking tot bijvoorbeeld jouw familie, werk en sociale relaties?
  • Wordt de behandeling gedekt door de zorgverzekeraar?

  Onze ambitie is om de laatste behandeling voor verslaving te zijn die u of uw dierbare hoeft te bezoeken.

  Neem de eerste stap naar een leven in herstel, neem vrijblijvend contact op met ons secretariaat:

  NEEM CONTACT OP

  Als toonaangevende verslavingskliniek staan ​​we klaar om mensen te ondersteunen die worstelen met verslaving. Hoe kunnen we u helpen?

   -->